Hogyan működik a Vandex?

A VANDEX cementes impregnáló anyagok közönséges portlandcementből, gondosan osztályzott kvarchomokból és aktiválószer keverékből állnak.

A VANDEX kétféle típusú vízállóságot növelő termékkel rendelkezik:

A kapilláris aktivitású VANDEX termékek hatásukat olyan VANDEX bevonattal fejtik ki, mely egy vízálló réteget képez, és a víz ozmózisnyomás hatására a beton kapillárisaiba behatoló vegyszerek aktiválódnak. Itt a VANDEX vegyszerek reagálnak a cementben lévő szabad mésszel, és olyan szerkezetet hoznak létre, amelyek elzárják a kapillárisokat és az üregeket.

A cseppfolyós víz behatolása ezután már nem lehetséges, azonban a vízgőz áthaladása még megengedett.

Ezen kívül a VANDEX impregnáló rétegek megvédik a betont bizonyos mértékben a külső hatásoktól, mint például a karbonátoktól, kloridoktól, szulfátoktól és nitrátoktól. A VANDEX a beton szerkezet szerves részévé válik, a betonnal erős és tartós homogén testet alkot.

VANDEX mélységi impregnáláshoz

A száraz beton keresztmetszetén jól látható a kapillárisokban az oltatlan mész és a nedvesség.

 

Víz hatásának kitett betonfal. A víz utat tört magának a kapillárisokba. Hosszú távú hatás: szivárgó, sérült beton

VANDEX kezelés után: Az oltatlan mész, a nedvesség és a VANDEX vegyszerek közötti reakció végbe ment. A VANDEX behatol a betonba, olyan komplex vegyületeket képezve, amelyek lényegesen összeszűkítik a kapillárisokat.

 

A beton most már vízhatlan, azonban még lehetővé teszi a vízgőz áthatolását. A VANDEX komplex vegyületek benne maradnak a betonban, kész arra, hogy víz hatására reakcióba lépjenek.

    Vissza