VANDEX IC

Szigetelő paszta
a falban felszívódó nedvesség ellen


A termék leírása:

A VANDEX IC vizes alapú, felhasználásra kész szilán/sziloxán mikroemulziós paszta, ami megakadályozza a nedvesség felszívódását a falban.

Alkalmazási területe:

A VANDEX IC az alábbi anyagú falakban alkalmazható a felszívódó nedvességgel szemben:

Nem lehetséges viszont: vakolat nélküli gránit és mészkő falban

A VANDEX IC legkedvezőbben meglévő vízszintes habarcsban alkalmazható. (Lásd az alábbi ábrát). A VANDEX IC falak nedvesség elleni védelmében egészen 95%-os nedvesség értékig hatékonynak mutatkozott. Minél magasabb a fal nedvességtartalma, annál tovább tart a termék eloszlása és kikeményedése (térhálósodása) a falban.

Fontos: A VANDEX IC alkalmazása/beíavódása után a fal száradása a vízszintes nedvesedési határ fölött kb 3 hónap múlva kezdődik, a fal anyagától függően. Ez a száradási folyamat függ a fal nedvességtartalmától, a fal anyagától és vastagságától. A tapasztalat szerint ez a folyamat 6 hónap és 1 év között zajlik le.

Tulajdonságok:

A VANDEX IC hatóanyaga behatol a kapillárisokba és egy hatásos hibrofób (víztaszító) gátat képez a felszívódó nedvesség útjába.

A mikroemulziós paszta az anyagban lévő nyitott kapillárisoba történő behatolás terén rendkívüli penetráló képességet és emellett igen nagymértékű víztaszító tulajdonságot mutat. Ez a hatás a pórusfelület és a víz érintkezési felületén előálló feszültség megváltoztatásának következménye. Ez akadályozza meg a nedvesség felszívódását a kapilláris rendszer pórusaiba.

Előkészítő munkálatok:

A falba 120 mm-es távolsággal (középponttól középpontig) 12 mm átmérőjű lyukakat fúrunk, amelyek a fal vastagságától 20 mm-vel rövidebbek legyenek.

Annak érdekében, hogy optimális hatékonyságot érjünk el, a vízszintes lyukakat közvetlenül a vízszintes habarcsrétegbe fúrjuk és a lehető legközelebb a függőleges síkú habarcsréteg alá, vagy fölé.

A furatok elkészítése után, a furatokat préslevegő alkalmazásával tisztítsuk ki a törmeléktől.

Téglafal védelme

Üreges fal esetében

Az üreges falakat mindkét oldalról megfúrhatjuk, mindkét oldalról bejuttatva a VANDEX IC pasztát.

Terméskő falaknál

A szigetelési sík kiválasztása: a habarcságy, ha van ilyen. Ha a kő pórusos, akkor az is fúrható. Ha nincs egyértelmű habarcságy, akkor ajánlott két sorozatot fúrni, egymás feletti síkban. Ugyanezt az elvet kövessük akkor is, ha a vízszintes habarcságy nem egyértelmű.

Bejuttatás

A VANDEX IC-t egy egyszerű 600 ml-es pasztanyomó pisztollyal juttatjuk a furatba.
Az optimális feltöltéshez 35-ös, vagy 100-as dűzni ajánlott. Helyezzük a dűznit teljesen a furatba. Állandó nyomás mellet töltsük fel a furatot a külső síktól 10 mm-ig. Kerüljük el levegő bejuttatását.

Lezárás

Mindegyik furatot zárjuk le vízzáró anyaggal (VANDEX UNI 1, vagy Rapid 2.)

Megjegyzés: A VANDEX IC nem felületi alkalmazásra lett kifejlesztve és így ilyen célra nem is használható. Bizonyos fehér felületi elszíneződés megjelenhet a bejuttatás helye körül. Amennyiben ez zavaró, megszáradás után kefével távolítsuk el.

Anyagfelhasználás

A szigeteléshez szükséges tubusok száma:

Fal hossz

Fal vastagság

150 mm 250 mm 350 mm 450 mm
10 m 3 4 6 7
20 m 5 8 11 14
30 m 7 11 16 20
40 m 9 15 21 27

Megjegyzés: a gyakorlati szükségletnél 10% ráhagyással számoljunk (eltérő helyi adottságok miatt)

Kiszerelés

VANDEX IC-t kartondobozban hozzuk forgalomba, 10 tubus/600 ml

Tárolás

Fagytól óvjuk! Ha zárt környezetben tároljuk, zárt, eredeti (nem sérült) csomagolásban, akkor a tárolási idő: 12 hónap

Egészségvédelmi és biztonsági előírások

Tartsuk be a vegyszereknél szokásos óvó rendszabályokat!
A VANDEX IC vízben élő organizmusok számára veszélyes. Vizes környezetben hosszú távú káros hatást válthat ki. Kerüljük a környezetbe jutást!
További információkért olvassuk el a termék biztonságtechnikai adatlapját!


    Vissza