BOHRLOCHSCHLÄ MME

Utólagos vízszintes lezárás

Anyag: Cementkötésű habarcs kapillárisan felszívódó nedvesség elleni szigetelés céljából.

Alkalmazás: Mindenféle falazat, terméskő fal is, amennyiben nyitott kapilláris rendszerről van szó. A vízszintes lezárást csak a kapillárisan felszívódó víz ellen használjuk. Szétmállott falazat és üreges kövek esetén különleges intézkedések szükségesek. A meglévő falazatnak tökéletesen el kell látnia sztatikai funkcióját. Alkalmazása a VANDEX épületfelújító rendszeren belül a belül vagy kívül lévő felületszigetelésekkel és a káros sók hatásainak kiküszöbölésével összekötve történik, amennyiben ezek szükségesek.

Tulajdonságok: Hatásmechanizmusa az aktív vegyi anyagoknak a kötőanyaggal történő reakcióján alapszik olyan nehezen oldható vegyületek képződése közben, amelyek a kapilláris vízáramlást megakadályozzák.

Előkészületek: A lyukak síkját az adottságoknak megfelelően az építés színhelyén úgy határozzuk meg, hogy a felületszigetelésre vonatkozó intézkedések kivitelezése után ne keletkezhessen megkerülés és a vízszintes lezárás tartományában a falazatban kapillárisan felszívódó víz terhelése korlátozott maradjon. 16 cm-es távolságban kb. 25o-os szögben lefelé lyukakat fúrunk, a lyukátmérő kb. 30 mm. A lyukak mélysége = falvastagság -5 cm. A rázkódásmentes fúrás céljából magfúró készülékek alkalmazhatók. Fúrás után a lyukakat préslevegővel történő kifújással tisztítjuk és addig töltjük vízzel amíg a lyukak síkjában teljesen átnedvesített falcsík nem keletkezik. A fölösleges vizet, amelyet a falazat már nem vesz fel, ezután kifújással távolítjuk el.

Keverés: A VANDEX BOHRLOCHSCHLÄ MME-t tiszta edényben 1 zsák (25 kg) száraz keverékhez 12 l víz hozzáadásával keverő segítségével megkeverjük. Ez megfelel kb. 1 : 2-es keverési aránynak. A BOHRLOCHSCHLÄ MME konzisztenciája ezután sűrűn folyós. Az anyag a keverés után rövid időn (kb. 3-5 perc) belül megmerevedik. Azután ezt további víz hozzáadása nélkül újból megkeverjük és elegendő ideig folyékony marad. Mindig csak annyi anyagot kell megkeverni, amennyi 15 perc alatt feldolgozható.

Feldolgozás: A VANDEX BOHRLOCHSCHLÄ MME-t habarcsszivattyú segítségével levegő hozzáadása nélkül 25 mm külső átmérőjű csőtoldat alkalmazása közben préseljük be, miközben a csőtoldatot kezdetben a lyuk végéig toljuk be. Arra kell ügyelni, hogy a lyukban üregek ne maradjanak. A fal külső felületeit a túlfolyó anyagnak nem szabad elszennyeznie. Az esetleges szennyeződéseket azonnal el kell távolítani és a falfelületet vízzel alaposan le kell öblíteni. A feltöltés 4 cm-rel a felület alatt fejeződjön be. A betöltött BOHRLOCHSCHLÄ MME megmerevedése és műanyag fólia betétele után a lyukakat P III-as cementhabarcs dugóval zárjuk le. Ehhez a habarcshoz - a cement súlyára vonatkoztatva - 50 súly % VANDEX ZB 61 FORTE-t adunk. Amennyiben erősen málladozó falazat van vagy a falazat üreges téglából épült, a VANDEX BOHRLOCHSCHLÄ MME bevitele előtt szükséges az üregek előzetes kitöltése P II-es meszes cementhabarccsal. Ehhez az szükséges, hogy az anyagot miként az előbbiekben leírtuk - habarcsszivattyúval vigyük fel. Az előzetes présanyag megszilárdulása után a lyukakat ismét 30 mm-re fúrjuk fel és a BOHRLOCHSCHLÄ MME-t - miként a fentiekben leírtuk - bepréseljük. A további felújítási és szigetelési munkákat csak azután vitelezzük ki, ha a bevitt lyuklezárás hatékonysága a fal kiszáradásán felismerhető. Esetleges kivirágzásokat szárazon le kell kefélni és azonnal el kell távolítani.

Felhasználás: Az anyagfelhasználást a száraztömeg g-jában adjuk meg és 30 mm-es lyuk átmérőre vonatkozik. A feldolgozás közbeni normális anyagveszteségeket figyelembe vettük.

Lyukmélység cm-ben

Anyagfelhasználás g/lyuk

25

250

35

350

45

450

55

550

65

650

75

765

Málladozó falazatnál nagyobb felhasználási értékek adódnak.

Csomagolás: 25 kg-os zsákokban.

Tárolás: A VANDEX BOHRLOCHSCHLÄ MME száraz helyen történő tárolás esetén bontatlan, sértetlen eredeti csomagolásban 6 hónapig őrzi meg hatását.

Műszaki adatok:

Alak: por
Szín: cementszürke
Térfogatsúly: kb. 1 kg/l
Kötésidő: kb. 60 perc

 

Biztonságtechnikai utasítás: A VANDEX BOHRLOCHSCHLÄ MME cementtartalma miatt lúgos kémhatású. A bőrrel és szemmel való érintkezését kerülni kell. Munka közben megfelelő védőkesztyűt és védőszemüveget kell viselni. Szemmel történő érintkezése esetén sok vízzel azonnal le kell öblíteni és konzultálni kell az orvossal.

    Vissza