APPLICATOR TRAINING BULLETIN

Alapvető tudnivalók az ecsettel és hengerrel történő festék felhordásról

A beruházók egyre többször kérik a vállalkozókat, hogy fontolják meg az ecsettel illetve hengerrel történő felhordást olyan esetekben, amikor a befestendő tartály egy út, autóparkoló vagy lakóterület közelében van, ahol a szórópisztoly alkalmazása gondokat okozhat.

Még ha van is tapasztalatunk ecsettel vagy hengerrel történő festék felhordásban háztartási vagy kereskedelmi körülmények között, a legtöbb nagy teljesítményű bevonatra nem azok a követelmények vonatkoznak, mint a háztartási vízoldékony illetve olajfestékekre.

Bár egyre nagyobb az igény a védőréteg ecsettel illetve hengerrel való felhordására, a legtöbb nagy teljesítményű bevonatot festékszórásos felhordásra alakították ki. Vinil, klórozott gumi, epoxi, uretán és szervetlen cink bevonatok rendszerint nem alkalmasak az ecsettel vagy hengerrel történő felhordásra, kivéve az átvonó réteget. Ezek az anyagok hamar beszáradnak és nem rendelkeznek a háztartási festékeknél jellemző folyékonysággal. A festékgyártók mindazonáltal figyelembe vették ügyfeleik igényeit és kifejlesztettek olyan változatokat amelyek ecsettel illetve hengerrel is felhordhatók.

A műszaki leírás az ecsettel illetve hengerrel történő alkalmazás esetén változtatásra szorulhat. A száraz rétegben 125 mm vastag alkalmazásra kifejlesztett bevonatok hengerrel rendszerint mintegy 50 m m vastagságban hordhatók fel. A vállalkozóknak és végfelhasználóknak nem árt felkeresni festékszállítójukat, milyen bevonati rendszereket ajánlanak arra az esetre, ha az adott körülmények között ecsettel vagy hengerrel történő alkalmazás szükségessége merül fel. Az ecset és henger szállítójának ajánlásai is segítségére lehetnek a vállalkozónak abban, hogy jó minőségű munkát tudjon végezni.

 Az ecset és a henger közötti választást az határozza meg, mit akarunk befesteni. Nagy, lapos felületek, mint amilyenek a tartályok, falak, mennyezetek, padlók, a legjobban hengerrel festhetők. A kisebb, nem egykönnyen hozzáférhető részek, mint a csőállványok, acél vázszerkezetek, technológiai csővezetékek, lépcsők, stb. inkább ecsetelést igényelnek.

 

Felhordás ecsettel

Az ecsettel végzett festék felhordásának lényege, hogy a festéket "bedolgozzuk" a hordozó felület gödreibe, pórusaiba és üregeibe.

A kielégítő, egyenletes bevonati vastagság eléréséhez gyakran két vagy még több réteg alkalmazása szükséges. Ezt a festéknek a felületre "terítésével" lehet legjobban elérni, nem pedig azzal, ha heves mozgatással szétkenjük. A festéket néhány ecsetvonással kell felvinni és elteríteni. Ha nem folyik eléggé, a megfelelő hígító alkalmazása válhat szükségessé. (A termék adatlapját mindig meg kell nézni mielőtt hígításhoz fognánk).

Ha a festék túl híg vagy a bevonatot túl vastagon hordtuk fel, megfolyhat vagy betöpped. Ezek a hibák rendszerint nem azonnal jelentkeznek, és mire felfedezésükre sor kerül, esetleg túl késő lehet. Nem tudjuk eltávolítani őket anélkül, hogy megvárnánk amíg a festék megszárad. Ekkor le kell csiszolni és a hibát átvonó festéssel kijavítani.

Rendes esetben nagyobb felületeken hosszú szőrű laposecsetet, kerek vagy ovális ecsetet használunk, mert ezek aránylag sok nedves festéket tudnak magukban tartani. Széles laposecsetet a símításhoz, míg szögben vágott ecsetet nehezen elérhető sarkok befestéséhez használunk.

 

Felhasználási területek

Öt olyan alapvető terület van, ahol a bevonatokat rendszerint ecsettel hordjuk fel:

 

Előnyök, korlátok

Az ecsetelés elmozdítja a felületen még a legjobb elkőszítés után is esetenként ott maradó porszemcséket, sőt bizonyos mértékben a nedvességet is. Ezáltal az ecset különösen alkalmas az első réteg felhordására. Azonkívül a helyesen végzett ecsetelést nehéz felülmúlni bármely más festék alkalmazási móddal durva és göröngyös felületek festésénél, mert itt a felhordást végző személy befolyásolni tudja a tökéletes és folyamatos bevonat képződést.

Az ecsettel végzett festék felhordás korlátozó tényezője lassúsága és ebből következően munkaigényessége. Általános szabály, hogy egy festő egy nyolcórás munkanap során 100 m2 felületet képes befesteni. Azonkívül, mint említettük, nem is minden festék típus alkalmas az ecsettel végzett felhordásra. Az olyan merev festékek például, amelyek alkalmasak száraz rétegben 80 mikron vagy még vastagabb bevonat kialakítására, nem célszerű ecsetelést alkalmazni, mert ecsettel ilyen vastagság általában nem érhető el egyetlen rétegben, vagy a bevonat nagyon egyenetlen lesz (ez függ a festék szilárdanyag tartalmától, ennek növekedésével a felhordható film vastagsága is nő).

 

Az alkalmazott eszköz

Az ecset megválasztását számos tényező befolyásolja, függ a formájától, minőségétől, az ecsetszőrök hosszától, összetételétől. A legjobb szőrök állati eredetűek. Az állatszőrök műszállal keverése megnövelheti az ecset kopásállóságát. A jó kopásállóság és savállóság elérésére nylon szőrökből készült ecset ajánlott. Ám a fedőréteg soha nem lehet olyan egyenletes és jó, ha felhordását nem állati szőrből készült ecsettel végzik. A lehető legjobb, legegyenletesebb fedést hasított végű szőrökkel ellátott különleges ecsettel lehet elérni.

 

Hengerlés

A hengerrel a felvitt festékréteget inkább csak eloszlatjuk, nem pedig bedolgozzuk a felületbe. Mielőtt egy új hengert munkára fognánk, ajánlatos azt tiszta vízben kimosni. Ezzel megakadályozzuk, hogy a bolyhok leváljanak a hengerről és beleragadjanak a festékrétegbe. A hengerlés a henger típusától és az alkalmazott festék minőségétől valamint viszkozitásától függően gyakran finoman strukturált felszínű fedőréteget ad. Teljesen sima fedőréteg eléréséhez rövid bolyhú hengert használjunk, és/vagy enyhén hígítsuk a festéket a termékleírás használati utasítása szerint. Előfordul, hogy a hengerrel levegőt is beviszünk a festékrétegbe. Ez buborékképződést okozhat a bevonatban. A festék kismértékű hígításával elkerülhető.

 

Felhasználási területek 

Mint korábban említettük, a hengert nagy, sima felületeken érdemes használni. A sarkokat, széleket először ecsettel kell befesteni a megfelelő védelem és takarás elérése érdekében.

 

Előnyök / korlátok 

A hengerlés sokkal gyorsabb folyamat mint az ecsetelés, de még így is munkaigényesebb mint a festékszórás. Általánosságban egy nyolcórás műszak alatt 200-300 m2 felület festhető be.

A hengerlés fontos korlátja hogy a festék felhordása nem egyenletes, vékony rétegben történik, amelyben számos apró hiba, folytonossági hiány keletkezik, hacsak nem megyünk át minden felületen többször. Hengerléskor az első, alapozó réteg beszívódása, behatolása igen gyenge lehet, mert a henger hajlamos a felületen való megcsúszásra és ezért nem dolgozza bele a festéket a hordozó felületbe olyan mélyen, mint az ecset. Ráadásul nem megfelelő alapozó, tömítő réteg alkalmazása esetén a festékrendszer tapadása a hordozó felületen nem lesz kielégítő.

 

Az alkalmazott eszköz 

Rengeteg féle henger van. A henger megválasztásának legfőbb szempontja, hogy milyen anyagból készültek a bolyhai és hogy milyen hatást kívánunk alkalmazása útján elérni.

Ajánlatos nagyobb munka megkezdése előtt a hengert előbb mindig kipróbálni, hogy felmérjük, hogyan fog kinézni a végén a festékbevonat.

 

Ecsetek és hengerek tisztítása

A hígítóban oldott bevonatokra használt ecsetet és hengert az illető oldószerben illetve speciális szerszámtisztítóban kell megtisztítani, ami rendszerint oldószerek keveréke, néha detergens hozzáadásával. (Meg kell nézni a megfelelő termékleírást, mit mond a tisztítószerről). Ezt követően az ecset szőreit illetve a henger szálait lágy szappannal vagy detergenssel kell bedörzsölni és langyos vízben kimosni. A vízbázisú festékkel használt ecsetet illetve hengert a festés után minél előbb bő vízzel kell kimosni. Szappan vagy detergens is használható. Ha egy ecsetet nem mosunk el időben a használat után, a beszáradt, megkeményedett festék kioldására tervezett, kereskedelemben kapható termékek valamelyikét kell alkalmazni.

Ecsetek használata és karbantartása

1. A munkához megfelelő ecsetet válasszuk: szögletes végűt a nagy, lapos felületekhez, szögben vágottat keskeny helyen; oválisat szabálytalan felületen (csavarok, anyák)

2. A szőrök lágyulását és duzzadását megelőzendő, oldószer alapú festéknél állati szőrt, vízbázisú festéknél műanyagot használjunk. Kétség esetén kérdezzük meg a festék gyártóját.

3. Használjunk jó minőségű ecsetet. Legyezős, hasított végű ecsetek több festéket tartanak meg és javítják az eredményt. Az olcsó ecset megbosszulhatja magát, ha hamar elkopik, lassabban lehet vele dolgozni és sokszor kell visszamenni, ismételni.

4. Festés előtt kézben ide-oda mozgatással minden laza szálat, szőrt távolítsunk el az ecsetből.

5. Az ecsetet a szőrök feléig mártsuk a festékbe. Enyhén verdessük az edény oldalához a felesleges festék eltávolítása érdekében. Ha túl sok a festék az ecseten, el fogjuk csöpögtetni és szétszórjuk.

6. A festéket egyenletes, sima mozdulatokkal hordjuk fel, az ecset végének a szélével. Fentről lefelé és a festetlen résztől a festett rész felé haladjunk. Minden ecsetvonást azonos irányban fejezzünk be. Ne hordjuk fel a festéket túl vékonyan.

7. A rendszeres tisztítás megnöveli az ecset élettartamát és javítja teljesítményünket. Használjuk az alkalmazott festékhez ajánlott tisztítószert. Ne hagyjuk a festéket beszáradni az ecseten.

Hengerek használata és karbantartása

1. Az alkalmazott bevonathoz illő henger anyagot válasszunk. Javaslatért forduljunk a bevonat gyártójához.

2. Rövid bolyhokat, szálakat használjunk sima felületen és olyan helyen, ahol a fedőréteg kinézete fontos.

3. Vastag bolyhokat használjunk durva, gödrös, vagy egyenetlen felszínen. A hengert előbb szárazon dörzsöljük meg, hogy a bolyhokat felérdesítsük.

4. A hengert forgassuk bele a festékbe, hogy egyenletesen érje a festék mindenütt, majd gurítsuk ide-oda a tálca szélén illetve a vödör szitáján. A túl sok festék elcsöpög, szétszóródik.

5. Használjunk ecsetet a sarkokban, széleken egy festékcsík kialakításához, mielőtt a hengerrel rámennénk.

6. A hengert a felületen egy kb. egy méter széles területen W alakban mozgassuk ide-ode, hogy a festéket egyenletesen tudjuk teríteni a már befestett felület irányába. Függőleges felületen a festékbe mártást követően az első vonást mindig felfelé tegyük, a megfolyást elkerülendő. Az egyenletes felület kialakítása érdekében az utolsó símítást mindig ugyanabban az irányban végezzük.

7. A felesleges festéket húzzuk le a hengerről, vissza a vödörbe. Vegyük le a hengert a fogójáról és mossuk el a megfelelő tisztítószerben. Oldjuk ki a festéket, ha kell. Óvakodjunk attól, hogy a festék a hengerre száradjon.

    Vissza